Kosd

Település a Naszály lábánál...

Sport

Látogatók

2444151
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
412
784
12595
26401

IP címed: 54.80.80.77

Az évszázados hagyományokra visszatekintő egyház-felekezeti elemi népoktatás utódintézményeként működik a község egyetlen, önkormányzati fenntartású általános iskolája.

A modern, könnyűszerkezetes épületet 1982-ben építtette a községi tanács, majd kiegészítő beruházásként 1990-ben tornateremmel, sportöltözőkkel bővítette. Az intézmény 2001 óta a tudós költő, műfordító és tanár Arany János nevét viseli. 176 tanulóját 18 pedagógus oktatja.

iskolaVác iskolaváros karnyújtásnyi közelsége hosszabb ideje többszörös erőpróbát jelentett az intézményt működtetők számára. Hiszen a tanulói elvándorlást csak átható, szakmai és emberi vonásaiban is hiteles folyamat képes megfékezni, amely már hosszabb ideje eredményes törekvése iskolánknak. A kis intézmények felemelkedésének legfőbb erénye ugyanis az - leküzdve a belterjesség, a szűkkeblűség veszélyeit -, hogy hagyományokat ápol és teremt újjá tartalmas együttműködést keresve a hasonló szemléletűekkel. Szerényebb vállalásaival is a magasabb szakmai nívó szolgálatában áll. Ennek a jegyében szerveződik a kisrégió (Rád, Váchartyán, Vácduka, Kosd községek) alapfokú oktatási intézményeinek együttműködését szolgáló társulás, ennek a reményében fogadhattuk a Magyar Közösségi Iskolák Szövetségének tagintézményeit egy országos kulturális fesztiválon, és ennek a meggyőződésnek a hite sarkallta az intézmény vezetését több olyan megyei és országos pályázati programban való részvételre, amely az iskola szüntelen tárgyi és szellemi gyarapodását szolgálja.

iskolafolyosoAz oktató-nevelő munkában reális célkitűzéseket megfogalmazó, ellenőrizhető iskolát szeretnénk teremteni, amelyben a személyiség és a közösség értékközpontú folyamatok részese, amelyben - Németh Lászlóval szólva - "a teremtő lélek tudománya" virágzik. Helyi tantervünkben reális egyensúlyba helyeztük az alapvető anyanyelvi és matematikai készségek fejlesztésére szánt időt a speciális készséget kibontakoztató tevékenységekkel. A csökkenő óraszámban oktatott közismereti tárgyak (biológia, földrajz, kémia) megkedveltetését kollégáink egy-egy célszerűen integrált ismeretkörhöz kötődő vetélkedő megszervezésével tudják megerősíteni. Matematikából, angol nyelvből, biológiából, történelemből tanulóink rendszerint eredményesen szerepelnek a körzeti, a megyei, az országos tanulmányi versenyeken, az iskolai házi versenyeken pedig egészen kimagasló a részvételi arány. A tantárgyi követelmények mindenképpen alapozó munkafolyamatot feltételeznek, amelynek végpontja a középiskolára való eredményes felkészülés. Magyar nyelv és irodalomból, valamint matematikából differenciált középiskolai előkészítő foglalkozásokat tartunk. A közelmúltban adtuk át azt az Informatikai Kormánybiztosság pályázatán elnyert számítógépes telekunyhót, amelynek további korszerűsítését újabb pályázati forrásból szeretnénk biztosítani. Elindításra vár egy új, iskolakönyvtárként is szolgáló médiacentrum kialakítása, ahol az Internet használatnak, a könyvtári kölcsönzésnek, a videófilmezésnek hódolhatnak tanulóink.

Örömteli, hogy a szabadidő eltöltésének, valamint a tanórán kívüli közösségi mozgalmaknak az elmúlt években olyan családias körei alakultak ki, amelyben jelentős szerepe van az alkotó szemléletnek, a művészeti jellegű tevékenységnek. Népi hagyományőrző csoport, kézműves szakkör és nyári tábor, nagy létszámú gyermekkórus és mozgásterápiát és nyújtó tánc szakkör működik.

Ma már az embernevelés aranyfedezete az, ha minden gyermek hajlamainak, képességcsíráinak kibontakoztatása során a személyes értékéiben fedezi fel önmagát, és ehhez méltó körülményeket teremt környezete. Ez küldetéstudatunk lényege.

Az iskola elérhetősége

Kosd község címere

Pest Megyei Békéltető Testület

ontek-logo-20170601

telek-elado

elugy banner 2

kosd palyazatok energetikai korszerusites iskola plakat 20180209

paradicsom-nap-kosd-201608805

Mentés

Mentés

Mentés

MTKKEKözvilágítási
hibabejelentő:
06-30-9021533

hirdetmenyek logo

Alternative flash content

Requirements

Eseménynaptár

Március 2018
H K Sz Cs P Szo V
26 27 28 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Közérdekű adatok tára