Kosd

Település a Naszály lábánál...

Sport

Látogatók

2375967
Ma
Tegnap
A héten
A hónapban
542
1102
7859
23972

IP címed: 54.226.179.247

Nagy jelentőséggel bíró rendezvényeink között említhetjük a Pünkösdi Falunapokat és a szüreti felvonulást. Ezek a rendezvények a falu közösségét megmozdító vidám, emelkedett hangulatú cselekmények, amiben a mindennapi megfeszített munka feszültsége a felszabadult szórakozási lehetőségekkel feloldódhat.

A Pünkösdi Falunapok programsorozatában helyet kap a népi kézművesség, a népi ügyességi verseny pünkösdi királyválasztással, lovaglással és az asszonyok "herőke" sütőversenyével.

A szüreti felvonulás igazi színfoltja a falu életének. Felpezsdül az élet a falu utcáin, a "bámészkodók" népes táborát népviseletbe öltözött lányok és asszonyok vidám tánccal, énekkel szórakoztatják. A lovas szekereken az apróbb gyermekek élvezik az összetartozás örömteli pillanatait. A férfiak lóháton kísérik és zárják a menetet.

Pünkösdi Falunapok rendezvénysorozata

Már hagyományosan minden tavasszal színpompás forgatag szórakoztatja a falu ifjúságát és felnőtt lakosságát. A rendezvény egyik részében a kézműves foglalkozások (szövés, gyöngyfűzés, bőrözés, madzagszövés, nemezelés, vessző- és csuhé megmunkálás...) mellett meghívott vendég népművészek mutatják be és tanítják meg tudományukat. A gyerekek népi játékok, és sorversenyek keretében is összemérhetik erejüket. A falunap másik színfoltja a népi ügyességi sportverseny, itt női és férfi csapatok versengenek egymással. A verseny érdekessége, hogy a feladatokat a paraszti kultúra hagyományos eszközeinek és anyagainak a felhasználásával állítjuk össze. Célba dobunk rongylabdával, fadárdával, vesszőgúzzsal, célba gurítunk fagolyóval, rönköt és kötelet húzunk, fűrészelünk, diót törünk, kukoricát morzsolunk, zsákban futunk. A rúdemelő verseny győztese elnyeri a pünkösdi királyi cím vándordíját. A napot nagyszabású kiállítással zárjuk, azokat a tárgyi emlékeket mutatjuk meg a falu lakosságának, amelyeket az ország különböző tájegységeiről gyűjtöttünk össze.

Szüreti felvonulás és mulatság

A falu életének legmozgalmasabb kulturális rendezvénye ez az őszi program. Régi hagyományokat elevenít fel, könnyed szórakozást ígérve minden korosztálynak. A hagyományos felvonulás (szekerekkel, lovakkal, a tájegységnek megfelelő ruhákban, huszárokkal, bíróval és bírónéval), nagy érdeklődésre tart számot. A felvonulás után a művelődési ház udvarán tánccal, dallal mulat tovább a felvonuló sokaság, közben fő a bográcsgulyás, az árusok kínálgatják portékáikat. A délután folyamán a hagyományőrző gyermekcsoport műsorral szórakoztatja az egybegyűlteket. Este szüreti bál várja a szórakozni vágyó embereket. A rendezvény igen látványos, a ruhák, kellékek jelentős részét a falu gyűjtötte össze, illetve varratta az elmúlt évek során.

Népi kézműves tábor

táborunkat immár ötödik éve rendezzük meg az augusztus 20-át megelőző héten. Az érdeklődés a 6-13 éves korosztályt érinti elsősorban, hasznos elfoglaltságot nyújtva a nyári szünet idejére. A gyerekek a népi kismesterségekkel ismerkedhetnek meg, de a tábor ideje alatt népi tánc foglalkozás, népi gyermekjátékok, dalok tanulása is folyik. Programunkba beépítettük a tájegységek jellegzetes ételeit, amit bográcsban készítünk el. Tervezett programunk:

  • Agyagedények készítése felrakással
  • Ruhák, terítők batikolása
  • Nemez fejfedők, nemezlapok készítése
  • Tarsoly és késtok készítése bőrből
  • Rézékszerek, gyöngyfűzés, gyöngyszövés
  • Fonatok hajba, madzagszövéssel ruhaöv készítése
  • Dísztárgyak készítése üvegfestéssel
  • Szövés függesztett szövőállványon - virágszőnyeg
  • Karmantyúbábbal bábok szövése
  • Vesszőfonás - fűszertartó készítése sövényfonással

Az elkészült kézműves munkákból kiállítást szervezünk a művelődési ház kistermében.

Íme álljon itt néhány kép a falunapunk hangulatából.

Kosd község címere

Pest Megyei Békéltető Testület

ontek-logo-20170601

telek-elado

elugy banner 2

2016-os népszavazás

Mentés

Mentés

Pályázat - Kosd község elektronikus helyi közigazgatásának megteremtése

paradicsom-nap-kosd-201608805

Mentés

Mentés

Mentés

MTKKEKözvilágítási
hibabejelentő:
06-30-9021533

hirdetmenyek logo

Alternative flash content

Requirements

Eseménynaptár

Január 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Közérdekű adatok tára